Kelim

Aydin Kelim 312 x 170 cm

Kelim is het Turkse woord voor ‘techniek’. De techniek waarmee de vlak geweven tapijten vervaardigd worden. De oorsprong van de gebruikte techniek vinden wij terug bij de nomadenstammen in Anatolië van waar de techniek zich wijd verspreid heeft tot in de omringende landen, van Noord Afrika tot in Afghanistan.

Met Kelim wordt tegenwoordig heel vaak ‘plat geweven tapijt met ingewikkelde of geometrische motieven’ bedoeld. Maar een Kelim kan zoveel meer zijn als een vloerkleed. De Kelimtechniek wordt bij de nomaden zeker niet uitsluitend gebruikt voor het vervaardigen van vloertapijten, maar voor het vervaardigen van vele gebruiksartikelen. Naast het vloerkleed worden Kelims gebruikt als tentdoek, of voor de binnenbekleding van de tent, of als kussens. Maar bijvoorbeeld ook om levensmiddelen en huisraad in te verpakken en te bewaren. Of als draagzakken voor ezel of kameel, zoals bijvoorbeeld kleine zoutzakken.

Behalve de praktische toepassingen en eenvoudige patronen bestaan er ook ware kunstwerken onder de Kelims die men graag als decoratie als decoratie aan de tentwand hangt.  Patronen zijn vaak stamgebonden, traditioneel en er schuilt vaak veel symboliek in.

Het vervaardigen van de kelims is vrouwenwerk.  Van het spinnen en het verven van de wol tot en met het weven en het afwerken van de Kelims.

Van oudsher worden Kelims vervaardigd uit wol. De wol wordt bij voorkeur gekleurd met verfstoffen die vervaardigd zijn uit planten. Uit de plantaardige verven ontstaan heldere kleuren zoals okergeel, kobaltblauw, maar ook zwart en een heldere terra tint. Wit wordt ook heel vaak gebruikt.